Op vrijdag 17 september start Bike2School. Bike2School wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen realiseren in 14 Kempense gemeenten. 40% meer duurzame verplaatsingen betekent een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 17 september is het STRAP-dag en de start van de week van de mobiliteit. Een ideaal moment om te starten met dit project dat lagereschoolkinderen motiveert om met de fiets, de step of te voet naar school te komen. 86 Kempense lagere scholen nemen deel vanaf dit schooljaar. Het project wil 14.000 lagere schoolkinderen bereiken. In Laakdal zijn al een 300-tal leerlingen (van de 768) van 4 lagere scholen geregistreerd. Registreren kan nog altijd in de school. 

Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen, ook in Laakdal. Bike2School vormt een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. Kinderen die naar school trappen of stappen zijn niet alleen een echte held voor het milieu, ze krijgen ook meer beweging. Hoe meer kinderen met hun ouders naar school fietsen, hoe minder verkeer in de schoolomgeving. Jong gedaan is ook oud geleerd en hopelijk nemen ze deze attitude ook mee voor later. 

Virtuele munt als beloning
Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks). Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen. 

Leerlingen uit de deelnemende scholen kregen begin september een brief en infofolder mee. Als ze willen deelnemen, registeren ze zich en ontvangen dan een tag om aan de boekentas of fiets te bevestigen. De tag registreert hun duurzame verplaatsing en zo sparen ze ‘bucks’. Via een betaalkaart kunnen ze met de gespaarde bucks betalen bij de deelnemende handelaren en partners. 
Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen zodat dat ook kinderen die te voet of met de step naar school komen kunnen deelnemen.

768 leerlingen uit 4 Laakdalse scholen 
Franks Sels, Laakdalse schepen van o.a. mobiliteit: “Samen met 768 leerlingen uit 4 lagere scholen (De Schans / Veerle, GBS Eindhout / Eindhout, VBS Groot-Vorst / Vorst-Centrum en VBS-Meerlaar / Vorst-Meerlaar) willen wij Laakdal veiliger, duurzamer en gezonder maken. Intussen zijn er al meer dan 300 leerlingen geregistreerd en we hopen dat de rest snel volgt. Na registratie sparen de leerlingen virtuele bucks en kunnen ze deze ‘ten gelde maken’ bij de lokale handel of kermis. Goed voor hun gezondheid & portemonnee, het milieu en de lokale handel. Al fietsend, wandelend of steppend maken ze trouwens de schoolomgeving een stuk veiliger! Hopelijk volgen ook de ouders, grootouders…? Echte helden fietsen, steppen of wandelen naar school.”

Momenteel kunnen de deelnemende kinderen al bij een zevental lokale handelaars terecht en een aantal bovenlokale partners. Deze lijst wordt nog verder uitgebreid: https://www.laakdal.be/bike2school.