3 december is de Internationale dag voor personen met een beperking. Een belangrijke dag voor een miljard mensen op deze planeet dus. Je leest het juist: een miljard! 15 % van de wereldbevolking heeft immers een beperking en vormt daarmee de grootste minderheid.

Dit is de geknipte dag om de aandacht te vestigen op enkele problemen waar mensen met een beperking dagelijks mee te maken krijgen. Het is even belangrijk om er de nadruk op te leggen dat ook mensen met een beperking hun plaatsje hebben in de maatschappij. 'Vanuit cd&v Laakdal wil ik op deze dag de aandacht vestigen op het onrechtmatig gebruik van voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een beperking', aldus bestuurslid Yves Christiaens.

'Een incident op de parking van een supermarkt vestigde de aandacht op de bizarre regelgeving rond voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Een persoon met geen beperking veroorloofde het zich om met zijn wagen gebruik te maken van een parkeerplaats voor personen met een beperking. De huidige regelgeving rond de voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een beperking maakt immers een onderscheid tussen parkings in privé-eigendom en parkings op openbaar aangelegde parkeerplaatsen', verelt Yves.

Momenteel zijn enkel de parkeerplaatsen die behoren tot openbaar domein aan een strikte regelgeving onderworpen. De parkeerplaatsen die zijn aangelegd op parkings van o.a. winkels, cafés of restaurants zijn geen officiële parkeerplaats voor personen met een handicap omdat ze zich bevinden op privaat terrein. Op die plaatsen kan een politieambtenaar en/of hulpagent van de federale of lokale politie de door de eigenaar of uitbater ingestelde parkeerregels dus niet toepassen of afdwingen.

'Ik vraag om de huidige regelgeving te herbekijken en te gaan voor een uniform parkeerbeleid', aldus een vastberaden Yves Christiaens. ' Voorbehouden parkeerplaatsen vormen een belangrijke schakel om de mobiliteit en het sociaal verkeer van mensen met een beperking te verhogen.'

Lees de reacties ()
Lees de reacties () Verberg reacties