Nieuwsbrief
CD&V Laakdal
N°36 - 07/09/2014
 
 

Het nieuwe schooljaar is ingezet...

Met een aangenaam nazomerweertje is het nieuwe schooljaar opnieuw op gang getrokken. Ook het gemeentebestuur is klaar voor een nieuw schooljaar. Om de start van het nieuwe schooljaar vlot te laten verlopen hebben de gemeentearbeiders alles in het werk gezet om de schoolomgevingen 'schoolklaar' te maken. Zo waren de schoolomgevingen voor onze groendienst eind augustus prioritair. In deze nieuwsbrief delen we enkele nieuwigheden mee voor het nieuwe schooljaar.

Een superstart van het schooljaar samen met jouw favoriete bib!

Staat je kind al in de startblokken voor het nieuwe schooljaar?  Gelijk heeft hij/zij! Ook de bibliotheek van Laakdal draagt graag haar steentje bij om ervoor te zorgen dat jouw kind weer een onvergetelijk jaar beleeft.

School is cool!
Zelfs in onze digitale maatschappij blijft 'gewoon' lezen de hele schooltijd enorm belangrijk.  En wat stimuleert meer dan een échte schrijver die over zijn/haar boeken komt vertellen in je klas?! Dankzij het gemeentebestuur kan de bib in alle Laakdalse scholen auteurslezingen organiseren.   In 2014 – 2015 staat o.a. de megaberoemde Marc De Bel op het programma.
De overgrote meerderheid van de Laakdalse basisscholen komt maandelijks met de leerlingen langs om boeken uit te lenen: de kids kunnen zo een keuze maken uit ons rijke aanbod.  De scholen ontvangen een tegemoetkoming voor de transportkosten.   Alle klassen van het 1e, 2e & 5e leerjaar zijn bovendien jaarlijks welkom voor een heus educatief bibspel, aangepast aan de leeftijd van de leerlingen.  Ook de leerlingen van de middenschool kwamen in het verleden al in klasverband op bezoek om meer te leren over de bib, haar team & werking.
Natuurlijk worden zeker ook de kleinsten niet vergeten: voor de kleuterklassen organiseren wij jaarlijks een toffe poppenkast of theatervoorstelling.  Zo keken de jongens & meisjes vorig jaar met open mond naar de avonturen van coole kater Dikkie Dik. 


Voor groot & klein, ook na schooltijd!
Elke woensdagnamiddag (ook tijdens schoolvakanties, uitgez. juli & augustus) vindt in de bib het leukste uurtje van de week plaats, het voorleesuurtje.  Kapoenen tussen ca. 3-9 jaar kunnen tussen 14u30-15u30 terecht bij onze enthousiaste vrijwilligers voor de allermooiste verhalen.  De mama's en papa's kunnen intussen een krantje lezen, gebruik maken van de gratis internetcomputers & tablets, of in alle rust boeken, DVD's of strips uitkiezen.

Elk najaar mogen we rekenen op Sint & Piet.  Hun bezoek wordt naar goede gewoonte voorafgegaan door een leuke theatervoorstelling. 
Meer dan 30 jongens & meisjes nemen elk jaar deel aan KJV, Kinder- & Jeugdjury Vlaanderen oftewel de vroegere kinderboekenjury. Deze leesbeesten komen 4 vrijdagavonden samen in de bib om onder begeleiding leuke boeken te bespreken.  

Supertip: check het gemeentelijke infoblad voor bijzondere evenementen: in het verleden kwamen o.a. Markske van F.C. De Kampioenen & Geronimo Stilton al boeken signeren.  Dit jaar is het aan Mr Bean om de bib onveilig te maken tijdens onze jaarlijkse feestweek.


Laakdal, gemeente met een hart voor kinderen!
Bezocht je met je gezin al het bosbelevingspad, zalig gelegen in het Laakdalse groen?  Want zeker niet alléén de bib, maar ook vele gemeentelijke diensten (jeugd, cultuur, ontwikkelings-samenwerking, sport & milieu) doen hun uiterste best om kinderen toffe momenten te laten beleven tijdens & na school.  De jaarlijkse buitenspeeldag, scholencross, wekelijkse crea-atelier, theatervoorstellingen, multimove, scholensportdagen, Wereldwaterdag, wereldfeest, rondleidingen in het A.C., de kringwinkel of zelfs het containerpark … de initiatieven zijn gewoon té talrijk om hier allemaal op te sommen.  De meeste evenementen zijn bovendien helemaal gratis!


Interesse in één of meer genoemde activiteiten?
Algemeen nummer A.C.:  013/67 01 10
Bibliotheek: 013/67 01 20  bibliotheek@laakdal.be
Vrijetijdsbalie (Jeugd, cultuur & ontwikkelingssamenwerking): 013/35 31 60
jeugd@laakdal.be     cultuur@laakdal.be    ontwikkelingssamenwerking@laakdal.be  
Sport: 014 84 19 87    sport@laakdal.be
Milieu:  milieu@laakdal.be


Veilig naar school

Vanaf 1 september verplaatsen honderden kinderen zich iedere ochtend weer naar school. Zij verdienen een veilige plek in het verkeer en aan de scholen. Gemeente en politie werken dan ook samen aan optimale verkeersveiligheid. Maatregelen zoals een vaste snelheidszone 30 in schoolomgevingen, variabele zon 30-borden en schooltoezichten werden in het verleden al genomen. Dit jaar organiseert de poltiezone Geel-Laakdal-Meerhout de actie 'Veilig schoolbegin', waarbij er extra toezicht wordt gehouden op parkeren, snelheid, het gebruik van kinderzitjes, GSM-gebruik en gordeldracht. We hopen uiteraard dat iedereen extra aandacht besteedt aan de verkeersveiligheid, want dit is een zaak van ons allen!

 

Reeds enkele jaren loopt de actie 'Helm op! Fluo top!' in onze politiezone. Dit initiatief werd meermaals gelauwerd en wordt nu uitgebreid naar de ganse provincie. Met de actie wil men schooolkinderen aansporen tot het gebruik van een helm en een fluovestje.


Tussenkomst buzzypass

Het gemeentebestuur blijft het gebruik van het openbaar vervoer aanmoedigen. Daarom wordt er nog steeds een tussenkomst van 40% voorzien voor het gebruik van een Buzzypass voor leerlingen vanaf 12 jaar.


Iets opgemerkt? Meld het ons!

Ook tijdens het schooljaar wil onze partij de schoolomgevingen er verzorgd en veilig bij liggen. We rekenen om de medewerking van u om eventuele vastgestelde minpunten te melden via het gemeentelijke meldpunt. Maak er gebruik van!

Kalender